Det må søkes spesielt om man vil bruke slikt materiale, og det er kun parter i en sak eller forskere som etter lovverket kan bli gitt slikt innsyn.
Innsyn for parter i en sak
Parter i en sak, og en representant for parter i en sak, har som hovedregel innsyn i alle dokumenter i gjeldende sak.
Innsyn for forskere
Etter 60 år er alt som ikke er taushetsbelagt åpent for alle.
Perioden fram til 1971 er problematisk fordi taushetsbelagte saker eller dokumenter ikke er stemplet eller merket unntatt fra offentlighet. Etter at Offentlighetsloven trådte i kraft ble dette påbudt, og det er lettere å skille ut saker som ikke umiddeltbart er offentlig tilgjengelig.
Materialet som skal brukes må sjekkes nøye av Arkiv Troms på forhånd. Dette kan ta litt tid. Vi anbefaler derfor at brukere som har tenkt å gå igjennom større mengder arkivmateriale fra perioden 1917 og fram til 1971 tar kontakt i god tid på forhånd.
Vi anbefaler særlig at forskere, studenter eller forfattere av lokalhistoriske verk tar kontakt med oss tidlig i prosessen for å få veiledning i bruk av aktuelt arkivmateriale, og hva som er taushetsbelagt.
Søknad om innsyn i taushetsbelagt kommunalt arkivmateriale skal rettes til vedkommende departement, jf. forvaltningslovens § 13 d.
Den som får innsyn fra departement skal alltid undertegne taushetserklæring, og det kan stilles betingelser om sletting av kopier m.v.
En god del av arkivmaterialet vi bevarer og formidler på vegne av kommunen kan helt uproblematisk lånes ut og brukes på vår lesesal. Mindre mengder kan også lånes tilbake til kommunen, og brukes der under tilsyn av kommunens arkivpersonale.