Som en del av vår formidlingsstrategi ønsker vi å fokusere på formidling av historie og arkiv til barn og unge, en strategi vi har kalt for Barnas arkiv. Vi mener det er viktig å starte allerede i skolealder med å spre kunnskaper om lokal og regional historie, så vel som kunnskaper om arkiv.
Ved flere skolebesøk på huset har vi registrert at elevene er svært interesserte i fortiden, og synes det er spennende med arkiv. Dessverre finnes det ikke et tilbud på formidlingssiden, som står i forhold til barn og unges interesse – i hvert fall ikke regionalt sett. Arkivverket har et godt digitalt tilbud, men det er preget av et nasjonalt perspektiv, og er heller ikke spesifikt rettet mot barn og unge som publikum. I forhold til andre kulturinstanser det er naturlig å sammenligne seg med – som biblioteker og museer – er ikke arkiv like synlig i terrenget. Mange er nok usikre på hva arkiv innebærer.
Som et ledd i satsingen har Arkiv Trom satt i gang prosjektet Barneliv i Troms 1866 – 2016. Målet med prosjektet er å formidle Troms fylkes historie sett fra et barneperspektiv. Basert på kommunalt arkivmateriale er tanken å formidle til dagens barn hvordan det har vært å vokse opp i Troms fylke – og enkeltvis i de ulike kommunene. Målet er en interaktiv nettside spesielt beregnet på målgruppen barn og ungdom. Perioden 1866 – 2016 er ikke tilfeldig valgt. I 2016 var det nemlig 150 år siden Tromsø og Senjens fogderi ble skilt ut fra Finnmarkens amt, og ble til Tromsø amt. Dette var starten på Troms fylke, og det ønsker Arkiv Troms å markere.
Høsten 2015 fikk Arkiv Troms støtte fra Kulturrådet, og kunne sette i gang med del én av prosjektet om barneliv. Gjennom en rekke arkivundersøkelser ble barnerelatert materiale i kommunearkivene i Troms kartlagt og listeført. En del av materialet ble også digitalisert. Våren 2016 sendte vi en ny søknad til Kulturrådet, om støtte til å utvikle den interaktive nettsiden Tidsmaskin Troms, der barnehistorien fra Troms skal formidles. Ved hjelp av egne midler og deres støtte er nå nettsiden Tidsmaskin Troms klar for publisering, og skal i årene framover være vårt viktigste satsningsområde for formidling av arkiv til barn og unge.